Wiadomości o podobnej tematyce

  • UOKiK - II etapu postępowanie ws. przejęcia Emperi

    UOKiK skierował do drugiego etapu postępowanie na sprawie przejęcia przez Maxima Grupe kontroli nad Emperią, właścicielem sieci sklepów Stokrotka. Zdaniem ekspertów, konieczne był przeprowadzenie badania rynku - podał UOKiK na komunikacie prasowym.

  • Behawioralna biometria zastąpi hasła

    W ciągu kilku lat możemy zapomnieć o hasłach dostępu. Smartfony same będą rozpoznawać użytkowników.

  • Prezesami polskich spółek zostają słupy z Ukrainy

    Rodzimi inwestorzy coraz częściej powołują do zarządu firmy obywateli ze wschodu. Dzięki temu unikają odpowiedzialności majątkowej na razie bankructwa.

  • Węgry: Ekspansja polskich firm z sektora budowlanego

    Polskie firmy korzystają z budowlanego boomu na Węgrzech. Z początkiem ubiegłego roku, Węgrzy obniżyli VAT na nowe mieszkania domy z 27 do 5 proc. Na Węgrzech nastąpił boom budowlany - wzrost wartości zawieranych umów wzrósł aż o 30 proc. rok do roku.

catering, gastronomia, jedzenie

Kawa czy herbata - co wybrać?

Coraz częściej na sklepowych półkach możemy znaleźć więcej niż jeden rodzaj kawy i herbaty.

I coraz częściej doceniamy produkty droższe, lepsze jakościowo i zapewniające lepsze doznania smakowe. Jakie są jednak różnice między kawą i herbatą? Czy rację mają smakosze kawy, bądź herbaty chcący przekonać nas do jednego typu roślinnego naparu?

Już na wstępie zaznaczmy, że nie da się bezpośrednio porównać herbaty i kawy - są to dwa zupełnie różne napoje, które pomimo pozornie tożsamych właściwości pobudzających różni niemal wszystko - od sposobów parzenia, aż po sposób ich podawania. Porównywać można jedynie różne rodzaje kawy, bądź herbaty, np. kawa ziarnista arabica z kawą Robustą, bądź herbata biała z herbatą zieloną.

Za właściwości pobudzające kawy odpowiada zawarta w niej kofeina. Warto pamiętać, że ma ona silne właściwości uzależniające i to ona odpowiada za sięganie po filiżankę kawy każdego dnia - nasz organizm jednak przyzwyczaja się do danej ilości kofeiny i z tego powodu po jakimś czasie nie czujemy już jej pobudzającego oddziaływania. Chociaż podobnie działa teina zawarta w herbacie, to jej właściwości są znacznie mniejsze - naukowcy jednoznacznie zgadzają się co do tego, iż kawa w większych ilościach jest szkodliwa dla organizmu. W przypadku herbaty naukowe badania i wnioski są dość podzielone.

Nie można również jednoznacznie określić i porównać właściwości zdrowotnych żadnego z powyższych trunków - wiele zależy tutaj nie tylko do rodzaju herbaty, czy kawy, ale również, czy jest to produkt naturalny, czy przetworzony. W przypadku herbaty najzdrowsza (ale nie najczęściej stosowana) jest herbata zielona, zaś w przypadku kawy poleca się stosowanie ziaren Arabiki. Warto jednak zadbać o to, aby pozytywne działanie kawy na układ krążenia wywodziło się ze świeżo zmielonych ziaren, a nie produktów typu "instant". Podobnie sytuacja ma się z herbatą - znacznie lepszy jest napar z liści, niż herbata przygotowana z torebki.

Okiem reportera

catering
gastronomia
jedzenie